Realisatie : september 2020 | Organisatie : AWN Afdeling Zuid-Salland - IJsselstreek - Oost-Veluwe


AWN Afdeling Zuid-Salland - IJsselstreek - Oost-Veluwe

 

AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie is een landelijke organisatie met 24 afdelingen. De leden van de AWN werken mee aan archeologische onderzoeken en maken zich sterk voor de bescherming van het archeologisch erfgoed van Nederland. Ze zijn ook ambassadeurs voor de archeologie, ze bieden erfgoededucatie aan en promoten op andere wijzen publieke betrokkenheid bij het archeologisch erfgoed. De afdeling Zuid-Salland, IJsselstreek, Oost-Veluwezoom is een van de 24 afdelingen en omvat het grondgebied van de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Epe, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Voorst en Zutphen.

Opdracht

In het jaar 1046 draagt Koning Hendrik III zijn grondbezit, muntslag en tol in Deventer over aan bisschop Bernold. Die krijgt ook een graafschap in Hamaland met duidelijk omschreven grenzen en bijbehorende rechtsmacht. Dat gebied blijkt een flink deel te omvatten van de afdeling Zuid-Salland, IJsselstreek en Oost-Veluwe van de AWN, vereniging van vrijwilligers in de archeologie. Het inspireert de afdeling om op zoek te gaan naar archeologische resten uit de periode van 800 tot 1100, de bloeiperiode van het graafschap Hamaland. Dit boek is het resultaat van die zoektocht. Het kwam tot stand met medewerking van leden van de afdeling en van archeologen van gemeenten en bedrijven in de regio. Geschreven bronnen uit deze periode zijn schaars, maar archeologisch onderzoek laat zien welke ontwikkelingen plaatsvonden.

Van dit boek zijn 400 exemplaren full color gedrukt, voorzien van een softcover omslag met flappen voor en achter en bestaat uit 232 pagina's.

Vergelijkbare projecten

© Copyright 2024, Zwanenburg Media